Lakše do bespovratnih sredstava za obnovu kuća

Izmjenama Programa energetske obnove obiteljskih kuća olakšana je i ubrzana procedura prijave te je omogućena prijava svih građanima Hrvatske, bez obzira na lokaciju. Od ove godine će se građani za sredstva moći prijaviti direktno Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koji je nositelj programa sufinanciranja.

Građani će svoje prijave moći slati na adresu Fonda nakon što se objavi Javni poziv u kojem će biti objavljen popis potrebne dokumentacije i ostali uvjeti. Javni poziv bit će objavljen na stranicama Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost početkom travnja.

Izmjenama se usvaja ukidanje izrade opsežne i skupe projektne dokumentacije te će građani koji žele obnoviti svoju kuću putem Programa trebati napraviti energetski pregled prije početka radova te energetski pregled i energetski certifikat po njihovom završetku. Time se dobiva potvrda o stvarnom stanju prije i poslije energetske obnove. Izradu energetskog pregleda građani mogu zatražiti od ovlaštenih certifikatora s liste koju će Fond za zaštitu okoliša objaviti uz Javni poziv. U tom slučaju će Fond u potpunosti financirati trošak energetskog certifikatora.