Uloga zelene gradnje u budućnosti hrvatskog graditeljstva

UBetterBuildingB Zagrebu je 13. veljače 2015. održan 7. Better Building Brunch s ministricom graditeljstva i prostornog uređenja RH, Ankom Mrak-Taritaš u organizaciji Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju.

Cilj okupljanja je bio povezati i razmijeniti stavove ljudi različitih profila zainteresiranih za održivi razvoj, društveno odgovorno poslovanje i zelenu gradnju, a oko šezdeset okupljenih gospodarstvenika i predstavnika institucija moglo je čuti smjer kojim će se u periodu do 2030. kretati hrvatsko graditeljstvo.

Ministrica Mrak-Taritaš u svom je izlaganju istaknula da zelena gradnja po uzoru na svjetsku praksu i u Hrvatskoj postaje sve važniji faktor te da će ona biti pokretač graditeljskog sektora i mogućnost za rast zapošljavanja i razvoj novih zanimanja koja se odnose na zelenu gradnju. Stoga je najveći izazov hrvatskog obrazovanja uvesti također i u srednje škole edukaciju o zelenoj i održivoj gradnji. U tom je kontekstu pozdravila primjenu međunarodnih standarda zelene gradnje i u Hrvatskoj. Ističući više puta kako Hrvatska neće ponovo biti veliko gradilište u smislu izgradnje auto cesta i velikih višestambenih naselja, naglasila je potrebu zaštite postojećeg prostora i korištenje brownfield koncepta u budućim investicijskim projektima, a također i daljnji angažman hrvatske države kroz nacionalne programe i subvencije u smjeru energetske obnove postojećeg fonda građevina.

Osim važnosti energetske obnove, naglasila je da zelenu gradnju treba promatrati u širem kontekstu očuvanja okoliša, zaštite vodnih resursa, korištenja obnovljivih izvora energije i energetski učinkovitih sustava u zgradarstvu, te svakako korištenje suvremenih zelenih tehnologija, proizvoda i inteligentnih rješenja.

Nove tržišne niše za građevinare prema mišljenju ministrice su urbane transformacije i sanacije te energetska učinkovitost zgrada, a svi su ti zahvati povezani su s načelima zelene gradnje. Dodatno je istaknuto da se trenutno u Hrvatskoj najbolje odvija energetska obnova u segmentu obiteljskih kuća, ali i da dobro napreduje energetska obnova javnih zgrada.